Categories
Cultura japonesa Històric

Camps d’arròs, art efímer

Per petició publiquem un article curiós que en les darreres setmanes corre per internet. Per l’adaptació a la web hem fet la traducció dels textos en català.

Pot semblar una imatge de japonesos en una plantació d’arròs normal però la fotografia té alguna cosa d’extraordinària.
Fixeu-vos en les següents instantànies i veureu que en créixer els brins de l’arròs, la imatge del camp dóna lloc a un quadre.
Les imatges estan subtitulades amb una explicació d’aquest art únic.


Es tracta d’un art efímer i estacional que provoca la curiositat de molts visitants.

“Sota la gran onada de Kanagawa”, de K. Hokusai

Els colors es deuen a les diferents varietats d’arròs

És impressionant l’art dels cultius que ha sorgit a través dels camps d’arròs al Japó, però això no és una creació extraterrestre. Els dissenys han sigut hàbilment sembrats.

Per a la creació de les imatges, els agricultors no usen tinta sinó varietats de plantes d’arròs de colors diferents que han sigut estratègicament disposades i cultivades als camps.

Quan avança l’estiu i les plantes creixen, les il·lustracions detallades comencen a emergir.

Guerrer Sengoku a cavall (Inakadate, Japó)

Amb el temps, els colors apareixen a partir de centenars de milers de plantes d’arròs.

Napoleó a cavall (Inakadate, Japó)

Per ser vist des del cel, les diferents varietats d’arròs han sigut plantades amb precisió i el disseny és planejat durant mesos pel agricultors d’aquesta localitat.

Guerrer Naoe Kanetsugu i la seva dona Osen (Yonezawa, prefectura Yamagata, Japó)

A la foto un guerrer i la seva muller, personatges de ficció que formen part de sèries de televisió.

Aquest any, diverses obres d’art han aparegut als arrossars d’altres zones agrícoles de Japó, com la imatge del personatge de televisió Doraemon o dels cèrvols ballarins.

Doraemon i els cèrvols ballarins (shishi-odori)

Els agricultors, per a crear els murals, utilitzen durant la sembra una varietat d’arròs de fulla morada i groga (Kodaimai) juntament amb la varietat local de fulles verd-oliva (Tsugaru) i una varietat romana per crear els patrons de color verd intens.
D’aquesta manera es pot observar l’evolució del temps entre la sembra d’abril, la plantada oficial al juny (el Hanataue) i la collita al setembre.

Els murals a Inakadate cobreixen 15.000 metres quadrats de camps d’arròs.

Des del nivell del sòl els dissenys són invisibles i els espectadors han de pujar a la torre del castell del poblet per a obtenir una visió de l’obra.

Aproximant la imatge, es pot apreciar la col·locació cuidadosa dels milers de plantes d’arròs observats.

Aquest art es va iniciar el 1993 com un projecte de revitalització local, una idea que va sorgir de les reunions dels comités del poble. Les diferents varietats de plantes d’arròs creixen amb les altres per crear obres mestres.

Durant els primers nou anys, els treballadors dels poblets i agricultors locals van ampliar un disseny simple de la muntanya Iwaki. Però les seves idees s’han anat fent més complicades en la mesura que l’activitat ha cridat més l’atenció.

El 2005, els acords entre els propietaris de les terres van permetre la creació d’enormes espais d’art amb plantes d’arròs. Un any més tard, els organitzadors van començar a utilitzar ordinadors per a dissenyar amb precisió cada parcel·la de plantació de les quatre varietats d’arròs amb què es dibuixen les imatges de la vida.

.

Si voleu conéixer un altre moment efímer de la primavera us recomanem l’article sobre el Hanami, l’esclat dels cirerers florits.

4 respostes a “Camps d’arròs, art efímer”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *